Istoria telecomunicatiilor
Telecomunicatiile sunt o consecinta a dezvoltarii electronicii... in transmiterea la distanta a unor semnale dorite.
Telecomunicatiile prin excelenta au patruns in viata fiecaruia, intr-un timp extrem de scurt.
Regasim telecomunicatiile in comanda masinilor industriale, robotica, comunicatii cu obiecte cosmice, sisteme de legatura la distanta (GSM), modalitati de localizare (GPS) etc.
Dezvoltarea telecomunicatiilor a inceput in a doua jumatate a secolului XIX si extrem de rapid in secolul XX.
Inceputul comunicatiilor se regaseste in scrierea hieroglifica folosita in Egipt si cea cueniforma in Mesopotamia, care folosea un numar redus de semne.
Dupa ani de zile in grecii iar apoi romanii iau adus imbunatatiri, alfabetul a fost modelat prin simplificare, modificare... etc.
Alfabetul existand (deci si comunicarea) ramasese de rezolvat transportului comunicarii. La inceput mesajul a fost transmis direct de catre om. Modalitatea nu a fost eficienta datorita vitezei scazute.
Focul a fost un mijloc care a permis transmiterea sub forma codata si indirect a informatiei dar la distanta scurta.
O dezvoltare a acestei modalitati este de fapt "telegraful vizual". Asupra telegrafiei vizuale a adus contributii in anii 1700 fizicianul si astronomul englez Robert Hooke.
In aceeasi perioada a fost gandit un telegraf aerian de catre cercetatorul francez Guillaume Amonton.
Un sistem practic de telegrafie vizuala au pus la punc fratii Chapper.
In anul 1837 a fost inventat de catre Samuel Finley Breese Morse si Alfred Vail telegraful electric, primul mod de transmitere a informatiei pe suport electric.
Tot Morse a inventat si codul carei poarta numele (informatie.. controversata..)
Anul 1876 a avut ca inventie telefonul, descoperirea a fost urmare a cercetarilor lui Alexandre Graham Bell si Elisha Gray (patent nr 174.465).
Tot in anul 1876 (an in care a fost brevetata inventia telefonului) avut loc prima convorbire telefonica, la 10 martie in orasul Boston (S.U.A.). Mesajul transmis a fost : ldquo;Watson come here, I want you!” (Watson vino incoace,am nevoie de tine!).
In 1880 au fost infiintate in S.U.A 60 000 de telefoane. Pentru a face legatura intre coasta de vest si cea de est a Americii a fost nevoie de 14 000 mile de cablu din cupru si 130 000 de stalpi.
In anul 1885 a fost adoptat regulamentul Telegrafic la conferinta de la Berlin, care prevedea articole referitoare la durata convorbirilor telefonice, taxele…etc. In S.U.A., Anglia, Franta, ulterior si alte tari au inceput sa realizeze linii telefonice.
Anul 1886 a fost cel in care sa realizat linia telefonica Paris-Bruxelles, ce reprezenta si prima linie telefonica intre doua tari vecine.
Unele informatii spun ca in Transilvania au fost realizate primele linii telefonice din Romania (1881-1882). Prima linie telefonica din Bucuresti a fost realizata in 1883 intre magazinul si tipografia “Sosec”, iar in anul urmator, intre Posta centrala si Ministerul de Interne.
Mijloace de telegrafie fara fir existente in tara la data de 31 decembrie 1914
Telegrafia fara fir constituie un mod de transmitere a informatiei la distanta , aceasta forma de comunicare a avut consecinte puternice asupra societatii omenesti.
Faptul ca descarcarile electrice au aspectul unor oscilatii a fost remarcat de fizicianul american Jozeph Henry, inca din anul anul 1842.
Existenta undelor electromagnetice au fost descoperita de fizicianul scotian James Clerk Maxwell, fapt care a fost prezentat in lucrarea sa ’’Tratat de electricitate si magnetism’’ in 1873.
Primul fizician care a dovedit concret ca oscilatiile electromagnetice pot produce fenomene electrice la distanta, datorita undelor electromagnetice a fost germanul Heinrich Rudolf Hertz. El este considerat si parintele telegrafiei fara fir.
Odata cu dezvoltarea radiocomunicatiilor sau impus anumite criterii care prevedeau modul de conlucrare la nivel international. Aceasta a dat nastere primei conferinte internationale, la Berlin, in 1906, care a stabilit reguli internationale privind radiotelegrafia.
In anul 1925 la Paris, cand a avut loc conferinta administrativa mondiala, sau constituit doua comitete consultative, pentru telefonie si pentru telegrafie, care ulterior sau reunit in 1955 cu denumirea de Comitetul Consultativ International Telegrafic si Telefonic (C.C.I.T.T.).
Referitor la cablurile telefonice Uniunea internationala de telecomunicatii (U.I.T.) prezinta intr-o lucrare, cum ca in 1927 situatia in Europa este :
• 9600 km - Anglia;
• 7400 km - Germania;
• 1600 km - Elvetia;
• 1500 km - Franta;
In S.U.A. sistemul telefonic prin retelele de cablu s-a facut mai rapid. Prima linie telefonica cu cablu transoceanic, sub Atlantic, intre Anglia si S.U.A. (TAT-1), intre localitatile Oban (Scotia) si Clarenville (Terra Nova), a fost pozat in 1956.
Mai multe detalii pe http://revista.infoelectronica.ro
Vezi comentarii | Comentează | Înapoi